Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vonkactiviteit ‘Angst bij kinderen’. Hoe ga je hier als school en ouders mee om?

20 april 2021 om 15:30 - 17:00

‘In samenwerking met het Kenniscentrum Angst en Stress bij Jeugd organiseren we deze vonkactiviteit.

Angst en stress kent iedereen. Was jij als kind ook bang in het donker, durf je nog steeds die ladder niet op, of krijg je de bibbers als je een (online) presentatie moet houden?
Veel angsten zijn normaal in bepaalde levensfases en angst is een nuttige emotie wanneer het ons waarschuwt voor reëel gevaar.

Maar wat doe je als een kind zo bang is voor bepaalde dieren dat het niet meer naar buiten wil? Als het nachten wakker ligt, zich niet meer kan concentreren of zelfs weigert naar school te gaan uit angst voor wat anderen van hem of haar vinden? Wanneer gaat een ‘normale’ angst over in een angststoornis en hoe voorkom je dat het zo escaleert? In de praktijk blijkt dat angsten vaak lang onopgemerkt blijven, waardoor problemen zich opstapelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je je angsten weer onder controle krijgt.

Het Kenniscentrum Angst en Stress bij Jeugd helpt kinderen en jongeren en alle betrokkenen bij hun onderwijs, opvoeding en ontwikkeling omgaan met angst en stress. Door samen met scholen te werken aan vroege herkenning van signalen van angst en stress en leerlingen snel en laagdrempelig hulp te bieden, kan escalatie voorkomen worden. Het Kenniscentrum ontwikkelt en onderzoekt hiervoor nieuwe methoden.

Deze middag is bedoeld voor ouders en onderwijsprofessionals (leraren en zorgmedewerkers in en om school, ook in opleiding) die meer willen weten over hoe angst zich manifesteert en wat eraan te doen is. Het begint met herkennen: hoe zie je angst bij kinderen en jongeren? Denk jij bijvoorbeeld aan angst als een kind klaagt over buikpijn, of als het vaak dwarsligt? En wat voor behandelingen zijn dan geschikt? Ook krijg je tips over wat je kunt doen als je je zorgen maakt over een kind én kun je in kleine break-out rooms je vragen, ervaringen en casussen bespreken met een angstexperts. Tot slot hoor je hoe het Kenniscentrum Angst en Stress bij Jeugd scholen ondersteunt met informatie, een hulplijn en workshops en welke trainingen er gegeven worden voor kinderen en jongeren met angst.

Het Kenniscentrum Angst en Stress bij Jeugd is onderdeel van het Leids Universitair Behandel en Expertise Centrum van de Universiteit Leiden. Kijk hier voor meer informatie en het aanbod voor scholen, ouders en leerlingen.

Meld je hier aan voor de online vonkactiviteit!

 

Nieuwsgierig? Wil je al meer weten over angst en stress bij kinderen, luister dan deze podcast van radio LEF.

Gegevens

Datum:
20 april 2021
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

het LEF

Locatie

Online

Gegevens

Datum:
20 april 2021
Tijd:
15:30 - 17:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

het LEF

Locatie

Online