Nacht van de Leraar 2020

Onderwijs in Vuur & Vlam. Wij vieren V!

Dit jaar is het thema ‘Onderwijs in Vuur & Vlam’ met als ondertitel ‘Wij vieren V!’. Een dubbele titel, voor een dubbel feestelijke nacht. We Vieren namelijk niet alleen het beroep van de leraar, maar ook het lustrum van de Nacht van de Leraar!

De Nacht van de Leraar zal dit jaar plaatsvinden in een andere vorm. We houden je op de hoogte.

Even terugkijken

In 2016 initieerde het ICLON, de lerarenopleiding van Universiteit Leiden, voor het eerst de Nacht van de Leraar met als thema ‘best practices’ in het onderwijs. Vervolgens werd de Nacht getrokken door Hogeschool Leiden in samenwerking met partners van Kennisstad Leiden.

In 2017 had de Nacht thema ‘de kracht van de leraar’ waarin de leraar van de toekomst, de autonome leraar en de informele leraar centraal stond. In 2018 was het thema ‘ruimte en tijd’ en wat dat betekent in de eigen onderwijspraktijk. Ruimte en tijd maakt energie vrij en daarmee was het thema van 2019 ‘Onderwijs geeft Energie!’ een mooi vervolg.

Misschien kunnen we wel zeggen dat de Nacht van de Leraar de wieg van de samenwerkingsgeboorte was tussen onderwijs- en kennisinstellingen, musea en ondernemers in Leiden. Deze samenwerking is geintensiveerd in het LEF (Leiden Education Fieldlab). Het LEF vertegenwoordigt al haar partners en organiseert sinds 2019 de Nacht van de Leraar.

De Nacht van de Leraar 2020

De Nacht van de Leraar vindt plaats op 7 oktober 2020 en zal dit jaar in een andere vorm plaatsvinden. Hierover later meer. 

Onderwijs in Vuur & Vlam want de ontwikkelingen in het onderwijs staan nooit stil. Nieuwe onderwijsconcepten, digitaal afstandsonderwijs, tal van nieuwe schoolinitiatieven en manieren van opleiden. Allemaal vanuit het Verlangen om waardevol onderwijs te bieden.

Wij vieren V! De V staat natuurlijk voor 5 jaar Nacht van de Leraar. En voor visie, vakmanschap, versnellen & vertragen, vertrouwen, verbinding, vernieuwen, verleiden, verwonderen, veerkracht en nog veel meer. Deze bouwstenen en onderdelen komen samen in de volgende programmalijnen:

  1. Veerkracht & Vitaliteit
  2. Verbinden & Vertrouwen
  3. Verleiden & Verwonderen
  4. Versterken & Vakmanschap
  5. Virus & Verandering

Wij bieden de sessies aan in verschillende smaakjes, om elke behoefte tegemoet te komen. Een lezing of presentatie voor wie wil hangen en luisteren. Een workshop voor degene die mee willen doen en open space sessies voor wie het onbekende wil verkennen.

Open inschrijvingen

Denk jij een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de Nacht? Stuur in het kort je bijdrage via een open inzending. We nemen in mei contact met je op.

Sfeerimpressie Nacht van de Leraar 2019

Bekijk hieronder de sfeerimpressie van vorig jaar als je dat leuk vindt.

Save the date!

  • 7 oktober 2020
  • 16.30 - 21.15 uur
  • mboRijnland, Breestraat 46-48, 2311 CS Leiden

De ‘Nacht van de Leraar’ valt in de Nationale Onderwijsweek. Dit jaar is het thema ‘Onderwijs in Vuur & Vlam. Wij vieren V!’. Er is plaats voor maximaal 350 deelnemers.