Laden Evenementen

« Alle evenementen

Onderwijs Anders: Samen op zoek naar een schooleigen oplossing voor het lerarentekort.

23 april om 14:00 - 16:00

Deze bijeenkomst laat je kennis maken met het project Onderwijs Anders. Het project dat je als schooldirectie in staat stelt om samen met je team een passende op maat oplossing te vinden, creëren en implementeren voor het lerarentekort.
De samenwerkende schoolbesturen in de Leidse regio bieden vanuit de RAP vanaf schooljaar 2024-2025 de ruimte en middelen om Onderwijs Anders met nieuwe scholen de tweede fase in te laten gaan. Dinsdag 23 april van 14u-16u word je  meegenomen in het waarom, hoe en wat en ervaar je of en hoe jouw school in het licht van het steeds groter wordende lerarentekort deel kan nemen aan deze nieuwe ronde.

Op 23 april stippen we tijdens de bijeenkomst de volgende onderdelen aan:

  • Omvang van het lerarentekort
  • Samenwerking van de besturen
  • Opbouw van het project
  • Ervaringen en opbrengsten van de 3 pilotscholen
  • Begingesprek hoe geef jij je onderwijs nu en hoe hebben je het georganiseerd
  • Eerste verkenning: wat wil je wel en wat wil je niet veranderen

 

De samenwerkende schoolbesturen PO bieden via het RAP Leiden ondersteuning aan bij de complexe opgave ‘anders organiseren’. Een manier om met de toekomstige personele tekorten om te gaan, lijkt te liggen in het anders organiseren van het onderwijs. Anders organiseren klinkt eenvoudig maar is dit allerminst. Het komt neer om het maken van nieuwe keuzes op fundamentele zaken in de school, in het onderwijs en in de manier waarop de professionals met elkaar werken. Niet iets om ‘er even bij te doen’, ook niet iets wat je kan kopiëren van een andere school. Anders organiseren vraagt om een zorgvuldig proces van team en directie, gericht op de onderwijsbehoefte van de eigen leerlingen, de voorkeuren en mogelijkheden van het eigen team en de verwachtingen van ouders.

Drie scholen (De Thermiek, De Schakel en De Kwintijn) in Leiden werken op dit moment samen in het pilotproject Onderwijs Anders om een eigen oplossing te vinden voor het (toekomstige) lerarentekort. De drie directeuren en de projectleider Irene Koning delen hun ervaringen op interactieve wijze. Voor alle vragen is tijd en ruimte. Ook zetten we de eerste verkennende stappen. Wat zou deelname aan dit project voor jouw school betekenen en opleveren? We starten het gesprek met elkaar hoe jij als school je onderwijs geeft en het werk organiseert. Wat zou je hieraan willen en kunnen veranderen en wat niet? Welke onderzoeksvragen komen er naar boven drijven? Kortom een brede eerste verkenning van en voorproefje op.

Zien we jou dinsdag 23 april? Bijwonen van de sessie is niet bindend, wel boeiend en verrijkend. Inschrijven kan hier:

Gegevens

Datum:
23 april
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

Het LEF en de RAP

Locatie

Het LEF
Stationsplein 107
Leiden, Zuid-Holland 2312 AJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon
06 – 18 07 37 23

Gegevens

Datum:
23 april
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

Het LEF en de RAP

Locatie

Het LEF
Stationsplein 107
Leiden, Zuid-Holland 2312 AJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon
06 – 18 07 37 23