- Dit evenement is voorbij.
Kennissessie #3 impactonderzoek
17 september om 10:30 - 12:30
Het LEF ontwikkelt in co-creatie met Common Eye:
een tool om de doorwerking en impact van het LEF zichtbaar te maken.
Het LEF is een netwerkorganisatie met een fysieke broedplaats in Leiden van en voor het Leidse onderwijs. Na de eerste succesvolle periode van bijna 6,5 jaar en de positieve reacties wordt de behoefte van binnenuit sterker om nog beter te kunnen aantonen wat de toegevoegde waarde en impact van het netwerk is. Dit zou enerzijds aan de voorkant kunnen helpen om scherpe keuzes te kunnen maken in de toekomstige strategie en koers, anderzijds zal dit ook de verantwoording kunnen versterken zowel intern als richting externe partners.
Common Eye is een bureau dat zich helemaal toelegt op het adviseren en begeleiden van samenwerkingstrajecten in verschillende sectoren. Steeds vaker klinkt vanuit netwerken de vraag om de impact en outcome van de samenwerking in het netwerk in kaart te brengen. Voor Common Eye is het dan ook een meerwaarde om in co-creatie met een actief en groeiend netwerk als het LEF aan een nieuw instrumentarium voor impact meting, dat ook weer op andere plekken kan worden ingezet.
Het belang van zichtbare netwerk impact
Voor ieder professioneel netwerk is het een uitdaging om scherp te blijven op de vraag: ‘Wat is de daadwerkelijke meerwaarde van de samenwerking?’. Zeker omdat het resultaat soms wel voelbaar is in waardering van partners en in energie die ontstaat tijdens trajecten, maar niet altijd aangetoond kan worden in direct of indirect resultaat en effect. Als hier passend instrumentarium voor wordt ontwikkeld, zien we een aantal belangrijke opbrengsten:
Als de impact beter in kaart kan worden gebracht, ontstaat er ruimte voor het netwerk om kleur te bekennen: waar ligt de grootste toegevoegde waarde, waar zijn we met elkaar wél van en waarvan niet? Als dit kader helder is, is het makkelijker om te beoordelen welke iniatieven goed aansluiten bij het platform en welke projecten mogelijk het netwerk ‘ontgroeien’ of beter elders een plek kunnen krijgen. Daarmee draagt impactmeting dus bij aan de totstandkoming van een functioneel toetsingskader.
Daarnaast wordt het mogelijk om, rekening houdend met de doelgroep, op een passende manier te verantwoorden over ingezette tijd en middelen. Wat zijn zowel directe als indirecte effecten van het netwerk, die het de moeite waard maken om te investeren indesamenwerking? Gericht en onderbouwd hierover communiceren vergroot het draagvlak voor de samenwerking en de legitimiteit hiervan.
Tot slot is het, door impact zichtbaar te maken, mogelijk om van én met elkaar te leren. Wat zijn werkende bestanddelen van de samenwerking? Zien we bijvoorbeeld dat de informatiepositie van de individuele partners daadwerkelijk beter wordt door de kennisdie onderling gedeeld wordt? Zijn er mogelijk prikkels vanuit de eigen organisaties die op spanning staan met de gezamenlijke ambitie? Door hierover vanuit een lerende houding in gesprek te gaan stellen we partners binnen de samenwerking in staat om nog effectiever met elkaar samen te werken aan onderwijsvernieuwing.
Bijdragen?
Ben je geïnteresseerd om mee te denken en ontwikkelen? We organiseren op kennissessie waar je met jouw project of samenwerking aan kan deelnemen. De kans om de tool te gaan uitproberen en samen te kijken hoe het instrument is in te zetten.
Interesse? Meld je aan via Sanne