Afsluiting LDE-minor Co-creating a healthy society
Studententeams van drie universiteiten werken aan vraagstukken rond gezondheid
Studenten van verschillende opleidingen van drie universiteiten werkten in teams aan gezondheidsvraagstukken in de nieuwe LDE-minor Co-creating a Healthy Society: mentale gezondheid van migranten; stress onder mbo-studenten en financiële stress bij studenten. Op 8 november presenteerden zij hun bevindingen en aanbevelingen aan medestudenten, docenten en stakeholders. Een aantal studenten volgt ook het tweede deel van deze minor, zij gaan verder met de aanbevelingen en het toetsen in de praktijk.
Voor de analyse van dit soort ‘wicked problems’ kregen de studenten wetenschappelijke kennis en vaardigheden vanuit Psychologie (Universiteit Leiden), Sociologie/Antropologie (Erasmus Universiteit Rotterdam), Bestuurskunde (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Bouwkunde (Technische Universiteit Delft). Daarnaast raakten ze vertrouwd met het begrijpen en uitvoeren van participatief actieonderzoek (Hogescholen Vitale Delta).
Gezondheidsverschillen migranten van verschillende generaties
De studenten die keken naar (mentale) gezondheid van migranten hebben op vier locaties in de stad straatinterviews afgenomen en in de Morswijk met een wijkmedewerker gesproken. Zij zagen verschillen tussen de 1e, 2e en 3e generatie en tussen westerse en niet-westerse migranten. Belangrijke factoren voor gezondheidsverschillen zijn: een taalbarrière, het sociale netwerk (met name voor mentale gezondheid) en de toegang tot zorg. Omdat ‘fysieke gezondheid’ en ook ‘bewegen/ sporten’ vaak als eerste werden benoemd door de geïnterviewden, geven de studenten als aanbeveling: zet sporten in om van daaruit te werken aan het verbeteren van de gezondheid – ook de mentale – van migranten.
Mbo-ers voelen zich niet gehoord
De tweede groep studenten gaf gastlessen bij mboRijnland, bij Sociaal Werk en de M-klas, om zo met mbo-studenten in gesprek te gaan over stress. Zij keken daarbij naar de sociale, lichamelijke en mentale aspecten van stress. Een belangrijke bevinding was het stigma dat mbo-ers ervaren van hun omgeving, soms ook van docenten, familie of vrienden. De mbo-studenten geven ook aan zich ‘ongehoord’ te voelen, en er is weinig onderzoek gedaan naar stress onder deze groep. ‘Meer onderzoek’ is dan ook een van de aanbevelingen, om zo betere interventies mogelijk te maken. Zo zouden check-ins door docenten en mentoren positieve effecten hebben. En ook ‘beter vindbare’ websites, een platform zoals ‘Young in Leiden’ bleek nog nauwelijks bekend te zijn bij deze doelgroep.
Langstudeerboete zorgt voor stress onder studenten
Stress was ook het thema bij de derde groep, maar dan financiële stress onder studenten. Het vraagstuk van dit team was eerst ‘zingeving’, maar in gesprekken met studenten daarover bleken financiële zorgen een belangrijke factor. De geïnterviewde studenten ervaren financiële stress door overheidsmaatregelen, zoals de langstudeerboete. Voor studenten met een minder welvarende achtergrond of gebrek aan een financieel vangnet wordt het daardoor moeilijker om activiteiten buiten de studie (zoals een bestuursjaar) op te pakken. Dat leidt tot sociale ongelijkheid. Dit team gaf als aanbeveling het opzetten van een (digitaal) platform door en voor studenten, met tips over hoe studenten het meeste uit hun geld kunnen halen, bijvoorbeeld hoe je goedkoop kunt koken en op welke toeslagen je recht hebt.