Schoonmaakdag De Hoven

Op zaterdag 9 januari werd er door de Bewonersvereniging De Zwijgers van Noord in samenwerking met De Sleutels, Gemeente Leiden, Islamitisch Centrum Imam Malik, Ons buiten en Theehuis Noord een schoonmaakdag georganiseerd. Om De Hoven en zijn bewoners beter te leren kennen besloten drie studenten van Leren met de Stad | Op Locatie mee te doen aan de schoonmaakactie. Om 09:45 uur verzamelden de vrijwilligers en werknemers van onder andere de Sleutels en gemeente Leiden bij Bewonersvereniging De Zwijgers. Na een kopje koffie te hebben gedronken werd er een plan opgesteld. Onder begeleiding van een straatveger en met de grijptang en vuilniszak in hand trokken de participanten De Hoven in.

De schoonmaakactie was hard nodig. Door de grote hoeveelheid afval koste het de schoonmakers soms bijzonder veel tijd om de bosjes, straat en hofjes weer volledig afvalvrij te maken. Chocoladepapiertjes, blikjes frisdrank, sigaretten, kledingstukken, grofvuil: er was van alles te vinden.
Tijdens het opruimen kregen de participanten tijd genoeg om eens goed rond te kijken. De staat van de hofjes en appartementen begonnen steeds meer op te vallen en er werd onderling gepraat over hoe het toch kon dat er zoveel afval op straat lag.

De een stelde dat het gebrek aan prullenbakken de boosdoener was, anderen waren van mening dat de oplossing niet zo simpel was en sommige wijkbewoners ook met genoeg prullenbakken hun afval niet zouden opruimen. Het was een boeiend gespreksonderwerp om over te praten met de wijkbewoners en organisaties die op dat moment aanwezig waren. Daarnaast zou dit onderwerp ook kunnen dienen als een interessant vraagstuk voor een onderzoek in de toekomst.

Na het opruimen werd iedereen die had meegewerkt rijkelijk beloont met een heerlijk broodje shoarma. Speciaal klaargemaakt door Buurtvereniging De Zwijgers van Noord. Tijdens het eten werden er nog wat gesprekken gevoerd over Leiden Noord en contacten/ideeën uitgewisseld. Rond 12:30 uur vertrok iedereen met een volle buik naar huis. Het was een interessante dag met in