Opening Presenteren met de Stad bij faculteit Geesteswetenschappen van Universiteit Leiden

Religious Studies-studenten leren met de stad: het overbruggen van de kloof tussen religie en samenleving

Onder begeleiding van Dr. De Boers werkten drie studenten voor het vak ‘Practising Religious Studies’ samen aan een Leren met de Stad-project met het buurtcentrum Morschwijck, gelegen in Leiden. De studenten werden door welzijnsorganisatie Incluzio gevraagd om te onderzoeken in hoeverre culturele en/of religieuze factoren invloed hebben op het gebruik van de faciliteiten van het buurtcentrum of op het vragen van financiële ondersteuning. Hun bevindingen worden van 16 tot 30 april gepresenteerd op de Presenteren met de Stad- tentoonstelling in het Lipsius Gebouw.

Religie
Vaak is het onderwerp religie taboe in Nederland. Daarom wordt religie niet altijd zorgvuldig overwogen in beleidsvorming en sociaal werk, ook al kan religie het leven en de besluitvorming van mensen aanzienlijk beïnvloeden. Omdat het onderwerp religie zo complex is, kunnen religiewetenschappers waardevolle inzichten bieden en een brug slaan tussen burgers en overheid.

Gevoelens van schaamte
Tijdens hun onderzoek bezochten de studenten het buurtcentrum en namen interviews af met de buurtbewoners. De studenten ontdekten verschillende factoren die bepalen of mensen al dan niet hulp zoeken. Om een voorbeeld te geven, schaamte is een belangrijke factor. Schaamte is een sterk cultureel bepaalde emotie die ontstaat wanneer een persoon afwijkt van zijn normen of die van anderen. Religie kan gevoelens van schaamte versterken bij mensen met lagere inkomens, bijvoorbeeld omdat de persoon niet kan voldoen aan de normen van liefdadigheid of wederkerigheid. Religie kan ook gevoelens van schaamte over een laag inkomen verminderen, vanwege steun van een religieuze gemeenschap. Student Hanna ontdekte dat sleutelfiguren en het eerste contactmoment bepalend zijn voor iemand om terug te keren naar het buurtcentrum om hulp te vragen.

Religiewetenschappers
In reflectie op het project verklaart Hanna: “In onze huidige samenleving zijn religiewetenschappers essentieel. We leven in een multiculturele samenleving met meerdere religieuze tradities. Een religiewetenschapper kan de rol van bemiddelaar vervullen tussen bedrijven, individuen en groepen.” Hanna roept ook op tot reflectie, zowel voor maatschappelijk werkers als religiewetenschappers. Ze vraagt hen na te denken over welke angsten we ervaren wanneer we een nieuwe (culturele) omgeving betreden en waar deze angsten vandaan komen. Hieruit kunnen we leren.

Expositie Presenteren met de Stad
De studenten verzamelden hun conclusies en creëerden een presentatie in de vorm van een kubus, die onderdeel is van de Presenteren met de Stad-tentoonstelling en door Leiden reist. Hier kun je ontdekken waar de andere twee studenten onderzoek naar hebben gedaan! De tentoonstelling staat tot 30 april in het Lipsius Gebouw.

Data Presenteren met de Stad On Tour

Heb je de kans gemist om de Presenteren met de Stad-expositie te zien? Vergeet dan niet langs te komen op een van de volgende data en locaties!

Universiteit Leiden (Cleveringaplaats 1)
16 april – 30 april

Het Gebouw (Arubapad 2)
1 mei – 14 mei