’Presenteren met de Stad’, hoe studenten en bewoners van elkaar leren

Verschillende studenten van Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden kregen gisteren 14 juni de kans om aan een groot (deels online) publiek te laten zien hoe zij verschillende maatschappelijke uitdagingen hebben aangepakt in Leiden. Leiden is een echte kennisstad en door op deze manier samen te werken ontwikkelt de stad zich en daar profiteren de bewoners weer van!

Leren met de Stad heeft het afgelopen jaar in Leiden Noord de kenniswinkel ‘Leren met de stad| Op Locatie’ geopend. Vanuit deze fysieke locatie werken studenten van verschillende opleidingen van universiteit en hogeschool aan vraagstukken in de wijk, in samenwerking met verschillende partners. Tijdens het Adviespunt Belastingaangifte in samenwerking met Incluzio en de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening konden bewoners bijvoorbeeld terecht met hun belastingaangifte. De officiële opening van Leren met de Stad | Op Locatie zal 25 oktober 2021 feestelijk worden gevierd.

Tijdens Presenteren met de Stad lieten de studenten in korte filmpjes zien waar ze zich mee bezig hebben gehouden. Brecht Otto, student Toegepaste Psychologie interviewde ouderen in het buurthuis in de Kooi terwijl ze met hen aan het ‘diamond painten’ was. En zo liet Christian Pauw, student Sociale & Organisatie Psychologie zien dat hij voor zijn onderzoek op pad is geweest in de Merenwijk om sociale huurders huis-aan-huis te interviewen. Lisa Bottelier, student HBO-Rechten vertelde hoe het Huurteam van de gemeente Leiden mensen kan helpen op het gebied van huurrecht en dat ze hierbij een flyer heeft ontwikkeld die voor iedereen begrijpelijk moet zijn.

Een ander filmpje was gemaakt door Rianca Aarts, student Sociaal Juridische Dienstverlening, zij loopt een jaar stage bij Leren met de Stad | Op Locatie en werkte onder andere mee aan het Adviespunt Belastingaangifte waar meerdere studenten van Hogeschool Leiden aan bij hebben kunnen dragen. Anaïs Feron, student Antropologie vertelde in haar filmpje over onderzoek naar de jeugdhulpverlening in Leiden. Zij keek naar het vertrouwen van dakloze jongeren in deze hulpverlening en ze had concrete aanbevelingen voor jeugdhulporganisaties. Denktank Student & Stad deed een onderzoek naar eenzaamheid onder Leidse studenten tijdens de coronacrisis. Zij lieten weten dat het van groot belang is dat het taboe van eenzaamheid wordt doorbroken. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van de presentaties. Ben je benieuwd naar de verschillende filmpjes of het gehele event, bekijk dan de video’s onderaan dit nieuwsbericht.

Veel studenten waren fysiek in een studio setting aanwezig, maar het grote publiek kon online alles goed volgen. Iedereen werd actief betrokken bij de presentatie. Hierbij werd duidelijk dat de vraagstukken waar de studenten zich mee bezig houden niet altijd een eenduidig antwoord hebben. Zo werd er een stelling voorgelegd aan het publiek: “Het is geen probleem dat bewoners in Leiden Noord voornamelijk contact hebben met medebewoners uit hun eigen groep.” Door groene of rode objecten in beeld te houden was direct de verdeeldheid over deze stelling zichtbaar.

Na nog een laatste ronde presentaties werden de studenten bedankt en in het zonnetje gezet met bloemen en een certificaat. Stuk voor stuk waren het allemaal mooie en diverse praktijkvoorbeelden, die laten zien hoe studenten en bewoners hun krachten samen hebben gebundeld. Iets om als stad en kennisinstellingen heel trots op te zijn!