De halfjaarlijkse editie van Presenteren met de Stad is hét moment om maatschappelijke impact van Leidse studenten in de praktijk te zien. Elk semester tonen studenten aan Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden en mboRijnland hun projecten en de impact daarvan op de stad. Ook de laatste editie op dinsdag 18 juni 2024 was zoals vanouds interactief, met studenten die in gesprek gingen met de bezoekers over hun bijdrages. Verder nog een leuk nieuwtje: SBS6 maakt een nieuw tv-programma, waarin ook mooie onderwijsinitiatieven aan bod komen. Presentatrice Laura Loomans kwam bij Presenteren met de Stad langs met een cameraploeg om de studenten in de spotlight te zetten. Houd onze socials in de gaten voor meer nieuws hierover!
Presenteren met de Stad gemist? Hieronder komen een aantal projecten aan bod.
Mbo-studenten Sociaal Werk helpen Criminologie-student bij onderzoek naar straatintimidatie
Mbo-studenten zijn in gesprek gegaan met een universiteitsstudent Criminologie die onderzoek deed naar het thema straatintimidatie. Dit kwam voort uit incidenten waarbij vrouwen in het centrum van Leiden werden lastiggevallen. Een van de mbo-ers vertelt “Wij hebben meegedacht over wat straatintimidatie precies inhoudt en hoe je ermee omgaat. Veel jongeren weten niet goed wat straatintimidatie is en denken er te makkelijk over. Sommigen denken dat het te maken heeft met hoe vrouwen zich kleden, maar het draait vooral om de macht die een man voelt. Er zijn overigens ook vrouwen die mannen lastigvallen, bijvoorbeeld door hen na te roepen, wat ook wel catcalling wordt genoemd. Een mogelijke oplossing is om al op de basisschool en middelbare school lessen te geven over straatintimidatie om het bewustzijn te vergroten.”
Sporen van 3 oktober
Dit jaar werken mbo-studenten samen met wo’ers en hbo’ers aan ‘Sporen van 3 oktober’, ter ere van het 450-jarig jubileum van het Leidens Ontzet. Tijdens de gezamenlijke sessie op het podium vertelde een docent van het mboRijnland over het project: “We hebben ons gericht op de vraag: hoe betrek je jongeren bij het Leidens Ontzet? Veel jongeren associëren 3 oktober vooral met feest, kermis en een vrije dag. Hoe kunnen we hen bekendmaken met het verhaal achter deze dag? Ons idee: een epische quest door Leiden met acht stops waar je het hele verhaal van het Leidens Ontzet leert kennen. Dit doen we op een ludieke manier, bijvoorbeeld door in de audiotour een verslaggever uit 1574 te laten horen. We hebben ook een podcast genaamd Belegbabbels en twee juice queens uit 1574 die het nieuws bespreken. Daarnaast hebben hogeschoolstudenten Commerciële Economie initiatieven ontwikkeld voor middelbare scholen en basisscholen, zoals met de klas de route gaan lopen en een bijbehorende quiz met kans op een beloning.”
Onderzoek naar buitenspeelgedrag van kinderen door Fysiotherapie-studenten
Dit semester heeft een groep Fysiotherapiestudenten een vervolg gegeven aan het onderzoek naar het buitenspeelgedrag van kinderen in Leiden: “In het Noorderkwartier hebben we geobserveerd waar kinderen nu spelen, wat ze doen, met wie ze spelen en of er ouders bij aanwezig zijn. Daarnaast hebben we met behulp van focusgroepen het huidige speelgedrag van kinderen onderzocht: wat willen kinderen eigenlijk? We hebben ook ouders gevraagd wat zij belangrijk vinden, aangezien zij cruciaal zijn hierin. Op deze manier brengen we verschillende groepen samen om antwoorden te formuleren. Dit onderzoek is eerder uitgevoerd door andere Fysiotherapiestudenten in verschillende wijken in Leiden. Het is een voorbeeld van een langlopend project waaruit we steeds meer informatie halen, telkens vanuit een andere invalshoek. Buitenspelen is belangrijk voor zowel de fysieke als mentale ontwikkeling van kinderen, en het draagt bij aan het sociale aspect. Dit onderzoek sluit perfect aan op onze vervolgopleiding tot kinderfysiotherapeut.”
Eenzaamheid bespreekbaar maken
Universiteitsstudent Guus Hulshof heeft antropologisch onderzoek gedaan naar eenzaamheid onder jongvolwassenen. “Ik ben op zoek gegaan naar hoe jongvolwassenen in Leiden eenzaamheid interpreteren. Voor veel mensen heeft het begrip verschillende betekenissen, waaruit ook verschillende behoeftes komen. Vanuit mijn onderzoek doe ik nog een aanbeveling dat vooral om awareness gaat. Met een campagne kunnen we laten zien wat de minder voor de hand liggende vormen van eenzaamheid zijn, zodat mensen zich herkennen in het beeld en het wat meer normaliseert. Het is een ervaring waar heel veel mensen mee te maken hebben en als je dat laat zien op die manier maak je het meer bespreekbaar en oplosbaar.
Jongeren ontdekken hun talenten
Student Gaby Sintaulli vertelt over haar stage bij Leren met de Stad: “Ik onderzoek voor mijn studie Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit waarom het zo belangrijk is dat jongeren de kans krijgen te ontdekken wat hun talenten zijn, en daarmee aan de slag te gaan. Daarnaast loop ik stage bij jongerenorganisaties in Leiden waar ik onderzoek doe en werk met jongeren aan hun talenten. Hun succesverhalen heb ik verwerkt in een tijdschrift. Ik heb een band opgebouwd met de jongeren en kijk ik wekelijks mee met hun vooruitgang.” Wanneer je bewust wordt van waar je goed in bent, zoals goed kunnen tekenen, is dit heel belangrijk voor de persoonlijke groei van het kind.
Studio Moio zet zich in om jongeren te inspireren plezier te hebben in leren en zich te ontwikkelen. Een van de jongeren bij Studio Moio wilde graag haar verhaal delen en besloot een kinderboek te schrijven. Dit boek is niet alleen gemaakt om haar verhaal te vertellen, maar ook om anderen te helpen Nederlands te leren. Het boek gaat over haar leven in Somalië en haar reis als vluchteling naar Nederland. Het bijzondere is dat het verhaal zowel in het Somalisch als in het Nederlands is geschreven. Het boek is te vinden op de website van Studio Moio.
Een ander project bij Studio Moio is van een mbo-student die talent heeft voor design. Op zoek naar een stageplek kwam hij bij Studio Moio terecht, waar hij zijn passie voor mediavormgeving kon inzetten. Hij was bezig met bewust eten en creëerde een boekje hierover. Deze boekjes worden verspreid via kunstfestivals, evenementen, scholen en de website van Studio Moio. Beide verhalen zijn prachtige voorbeelden van hoe jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen bij Studio Moio. De boekjes zijn gedrukt bij Drukkerij Zintuig.”