Leren met de Stad | Op Locatie
Sinds 8 februari 2021 is ‘Leren met de Stad | Op Locatie’ actief in de wijk Leiden Noord. Onze ruimte in ‘Het Gebouw’ aan het Arubapad is dé plek in de wijk waar studenten, wijkbewoners en professionals samenkomen om van en met elkaar te werken en te leren. Het gaat om een samenwerkingsproject van Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden, mboRijnland en de gemeente.
“Vanuit deze locatie kunnen studenten aan maatschappelijke vraagstukken werken zodat hun kennis direct ten goede komt aan de stad Leiden en haar inwoners.’’
Studenten leren in de praktijk van en met bewoners en maatschappelijke organisaties. Studenten doen dit altijd als onderdeel van hun studie, bijvoorbeeld in het kader van een minor, vak, stage, of afstudeeropdracht. Leren met de Stad | Op Locatie gaat uit van een interdisciplinaire aanpak door verschillende opleidingen, organisaties en kennisinstellingen met elkaar te verbinden.
Bij ‘Leren met de Stad | Op Locatie’ zijn al sinds februari 2021 studenten actief en op 25 oktober was de feestelijke opening, die was uitgesteld wegens corona. Inmiddels kunnen de studenten en het team gelukkig vier dagen per week Op Locatie werken.
Elk semester zijn er studenten actief vanuit diverse opleidingen: studenten Fysiotherapie doen onderzoek naar beweegactiviteiten voor kinderen van Incluzio/SOL; studenten Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) zijn betrokken bij het inloopmoment van Een Goede Buur (ook in andere wijken) en studenten Toegepaste Psychologie organiseren een aantal thema-avonden voor kinderen bij SOL en zij ondersteunen kinderen bij coachingsvraagstukken. Vanuit Psychologie worden met bewoners onderzoeken gedaan naar vergroening van tuinen, gezonde boodschappen doen en hoe bewoners omgaan met stress.
Samenwerking Onderzoeksatelier en afstudeerlab Hogeschool Leiden
In het nieuwe semester slaan het Onderzoeksatelier en het Afstudeerlab Waardengedreven Sociaal Domein van Hogeschool Leiden de handen ineen. Het afstudeerlab, opgezet door HBO-Rechten docent Stephan Meijers, brengt studenten van verschillende opleidingen, zoals HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening en Toegepaste Psychologie samen in hun afstudeertraject, waarbij ze gezamenlijk werken aan vraagstukken uit het sociaal domein. Vanaf dit semester sluiten deze studenten aan bij het programma van het Onderzoeksatelier van Leren met de Stad.
Het Onderzoeksatelier van Leren met de Stad Op Locatie
In het Onderzoeksatelier doen studenten van verschillenden onderwijsvormen (hbo, wo) interdisciplinair onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken en leren ze veel van elkaars expertise. Binnen het Onderzoeksatelier zijn er in samenwerking met maatschappelijke partners een paar grote thema’s gekozen, zoals mentale gezondheid, het gebruik van openbare ruimten en kansengelijkheid. Aan deze thema’s worden studenten van verschillende opleidingen gekoppeld.
Studenten formuleren met de maatschappelijke partners verschillende onderzoeksvragen waar zij individueel en gemeenschappelijk aan werken. Door het maken van een gezamenlijk beroepsproduct komen de verschillende onderzoeksresultaten samen. Het beroepsproduct is gericht op maatschappelijke impact en wordt samen met bewoners voor bewoners vormgegeven.
Elke dinsdagochtend komen studenten samen op de locatie van Leren met de Stad in Het Gebouw in Leiden Noord. Hier wordt samengewerkt en wordt er dieper ingegaan op de verschillende aspecten van onderzoek doen in de stad. Zoals ethisch en professioneel handelen en sensitiviteit bij onderzoek doen met kwetsbare huishoudens. Verschillende onderzoeksmethoden en manieren van het opschrijven van onderzoeksresultaten worden behandeld. Studenten delen hun onderzoeksproces, netwerk en kennis en ervaringen met elkaar. De onderzoekstappen worden besproken, studenten bevragen elkaar, gaan in gesprek met gemeenschappelijke stakeholders en kunnen vragen stellen aan docenten. De ochtenden worden afgesloten met een gezamenlijke lunch.
Onderzoeksthema’s
In dit semester gaan studenten van verschillende opleidingen waaronder Fysiotherapie, Culturele Antropologie, Pedagogische Wetenschappen, Toepaste Psychologie, Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten hun disciplines in de diepte en de breedte ontwikkelen. Er wordt onderzoek gedaan naar eenzaamheid onder ouderen en jongeren. Zo onderzoeken zij bijvoorbeeld hoe socialisatie (het proces waarbij iemand bewust en onbewust de waarden, normen en andere culturele kenmerken van zijn groep bijbrengt) gerelateerd is aan eenzaamheid bij jongeren. Maar ook hoe het Signaalpunt tegen Eenzaamheid beter onder de aandacht kan worden gebracht bij ondernemers, en hoe het Sociaal Wijkteam nog beter kan omgaan met de toename van eenzaamheid onder jongeren en studenten.
Ook wordt er in samenwerking met de gemeente en Studio Moio gekeken naar de professionalisering van trainingen en programma’s op het gebied van talentontwikkeling en culturele waarden van kwetsbare jongeren om onder andere vroegtijdig schooluitval te voorkomen. Daarnaast wordt in samenwerking met het lectoraat van Hendrien Kaal onderzoek gedaan naar mensen met een licht verstandelijke beperking en risicovol gedrag op het gebied van wonen.
Meer weten?
Heb je ideeën voor een samenwerking of wil je om een andere reden met ons in contact komen, vul dan het contactformulier in of bel naar coördinator Ashanti Haverkamp op 06 41 57 28 76. Onze (digitale) deuren staan altijd open voor een goed gesprek en een kopje koffie!
Van maandag tot en met donderdag zijn wij – ook fysiek – bereikbaar in Op Locatie (met uitzondering van de schoolvakanties).