Leiden Nationale Onderwijsstad 2025 van start!

Leiden is vanaf 1 januari 2025 een jaar lang Nationale Onderwijsstad. Stichting Nationale Onderwijsweek, het LEF, Leiden Kennisstad en de gemeente Leiden slaan de handen ineen om een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs zichtbaar te maken.

Feestelijke aftrap
Op 9 januari opende Leiden Nationale Onderwijsstad 2025 met de grootste Leidse nieuwjaarsborrel in LLokaal met LEF, de broedplaats van het Leiden Education Fieldlab (LEF). Online brachten educatieve professionals uit de kinderopvang, scholen, mbo, hbo, universiteit, cultuureducatiepartners, musea en gemeente in en buiten Leiden samen een toost uit op Leiden Nationale Onderwijsstad 2025 en luisterde iedereen naar een speciaal ontworpen gedicht door Zoë van de Kerkhof, stadsdichter Leiden.

Een jaar lang
Voor het eerst zal Leiden Nationale Onderwijsstad in 2025 niet alleen in de Nationale Onderwijsweek, maar het hele jaar door activiteiten organiseren. De coördinatie van deze activiteiten ligt in handen van het Leiden Education Fieldlab (LEF), een Leidse netwerkorganisatie bestaande uit onderwijs, bedrijfsleven, culturele instellingen en de gemeente Leiden. De kernactiviteiten van Stichting Nationale Onderwijsweek (NOW) staan gepland in de nationale onderwijsweek van 6 tot en met 10 oktober 2025. Job Christians, voorzitter van Stichting NOW: “We hebben Leiden verkozen tot Nationale Onderwijsstad in 2025, omdat deze stad zichzelf presenteert als Kennisstad en als Stad van Ontdekkingen. We zijn ook gecharmeerd van de brede samenwerking in het Leidse onderwijsveld.”

Trots
De Leidse wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs) reageert trots op de titel. Wethouder Jermoumi: “De titel Nationale Onderwijsstad past bij Leiden. In Leiden vind je het hele scala aan onderwijs, van voorschool tot aan de universiteit. Bovendien is hier ook veel interactie tussen het onderzoek naar onderwijsmethodes en de directe toepassingen in het onderwijsveld. In Leiden worden ook veel leraren opgeleid. Er zijn dus veel educatie- en onderwijsprofessionals in de stad en in onze regio. Het mooie is dat zij elkaar ook opzoeken en samenwerken in een groot netwerk om zoveel mogelijk gelijke kansen te bieden op goed onderwijs, zodat alle kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen en benutten.”

Programma
Het programma is zeer divers, zoals de bespreking van het inspirerende onderwijsboek ‘Het kan zoveel mooier’ met auteur Ben van der Hilst. Daarnaast is er een boeiende kennissessie over het meten van de impact van samenwerkingen en projecten. Natuurlijk staat ook Presenteren met de Stad op de agenda: vanaf 4 februari kun je de nieuwe expositie van studenten bewonderen, en op 26 juni sluit Leren met de Stad het semester met studenten af met een interactieve informatiemarkt in Het Gebouw.

Volg en doe mee en draag bij aan het volop groeiende programma van Leiden, Nationale Onderwijsstad 2025 op: www.leidennationaleonderwijsstad.nl.