Biodiversiteit is een ‘hot topic’ in tijden van klimaatverandering en verlies van flora en fauna. Het Leiden Biodiversity Network (LBN) verenigt een divers gezelschap van onderzoekers, docenten en studenten uit verschillende instellingen, waaronder Naturalis, de universiteit en hogeschool.
Op 21 maart presenteerden enkele van hen hun onderzoek in korte pitches, en kon het publiek tijdens de pauze wetenschappelijke posters bewonderen. Maar eerst gaf wethouder Ashley North een beeld van de opgaven waar de gemeente voor staat en hoe deze worden aangepakt, zoals de vergroening van straten, die ook voor meer biodiversiteit – en verkoeling – moet zorgen. Daarna werd het ‘Leidse verhaal van biodiversiteit’ verteld dat Maters en Hermsen hebben opgesteld; een verhaal dat begint met de historische kennis van planten die in Leiden aanwezig is, zoals in de Hortus, tot aan ontwikkelingen van nu waaronder het Singelpark en de geplande 2e Groene Ring rond de stad.
Vanuit Leren met de Stad presenteerde Marieke van Haaren beknopt over de mogelijkheid om biodiversiteitsonderzoeksprojecten te koppelen aan het stedelijke partnernetwerk, om zo tot nieuwe samenwerkingsverbanden te komen.
Hieronder volgt een greep uit de diverse onderzoeken, die laten zien dat biodiversiteit vanuit vele invalshoeken kan worden benaderd.
Invasieve soorten en zachte oevers: onderzoek in grachten van Leiden
Alena Gsell, werkzaam bij het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) aan de universiteit, speelt een essentiële rol in het onderzoek naar de diversiteit aan planten en dieren in de grachten van Leiden. Ze analyseert hoe factoren zoals de grachtstructuur – waaronder harde stenen kades versus zachte oevers – en invasieve soorten zoals de Amerikaanse rivierkreeft, de biodiversiteit beïnvloeden. Haar missie is om aanbevelingen te doen voor een natuurlijker en effectiever beheer van de grachten.
Zoektocht naar verborgen organismen
In zijn omvangrijke project duikt Michael Stech van Naturalis diep in de verborgen wereld van biodiversiteit binnen de stad. Welke diverse organismen houden zich schuil in de stad? Op welke manier kunnen deze organismen bijdragen aan een verbeterde groei van bomen en het meten van hittestress? En ook belangrijk, leidt kennis over deze wereld tot een bewuster beheer van tuinen door stadsbewoners?
Meet the Mees: pesticiden bij koolmeesjes-nestjes
Samen met het mboRijnland is Peter Lindenburg, lector aan Hogeschool Leiden, voor het Leiden Centre for Applied Bioscience bezig met een belangrijk onderzoek naar biologische ecosystemen. In het project ‘Meet the Mees’ kijken ze naar niet-uitgebroede koolmeeseitjes en overleden meeskuikens om te zien of er pesticiden aanwezig zijn. Dit onderzoek werpt een nieuw licht op hoe pesticiden zich verspreiden.