Een goed voorbeeld van dat laatste is bij een groepje senioren voor wie wij een soort dagopvang hebben. Die mensen zijn niet ziek, hebben geen indicatie, maar ze kwamen altijd al op het sjoelen en de bingo af in het buurthuis en ze wilden eigenlijk wel meer. Vandaar die dagopvang, met activiteiten, gezelligheid en een lunch. Vorig jaar heeft daar een groepje studenten Toegepaste Psychologie meegekeken. Ze hoefden die groep niet te runnen, maar ze zaten erbij, stelden vragen en bestudeerden de groepsdynamiek. Eén studente heeft bij de bezoekers een vragenlijst afgenomen waarin het thema eenzaamheid verstopt zat, maar ook bijvoorbeeld vragen over hoe ze de begeleiding vinden. Daar hebben wij natuurlijk veel aan. En een origineel idee dat daaruit voortgekomen is, was om die mensen op de dagen dat ze elkaar niet zien, brieven aan elkaar te laten schrijven. Dan zijn ze, ondanks dat ze op zo’n dag misschien alleen zijn, toch sociaal bezig. Dat lijkt me een bijzonder project. Het is nu aan de huidige groep studenten om dat verder op te zetten.
Bij ‘Een Goede Buur’ draaien zelfs tientallen studenten mee. Dat zijn onze bijeenkomsten in buurthuizen waar je hulp kunt vragen met bijvoorbeeld een formulier of een telefoontje met een instantie. Dat bestond al en wordt gedaan door vrijwilligers. Tegenwoordig zitten daar tweedejaarsstudenten Sociaal Juridische Dienstverlening bij om te kijken of er juridische vragen zijn waar ze mee kunnen helpen. Dat doen ze heel goed, de mensen gaan blij naar huis.
In principe bedenkt de hogeschool of de universiteit de onderwerpen waar de studenten zich op storten, of met hen samen. Ik ben er vervolgens bij betrokken als aanspreekpunt op de locatie en ze komen met mij sparren over hoe ze het kunnen aanpakken. Het kan ook dat wij als welzijnsorganisatie of andere organisaties, of wijkbewoners, een thema aandragen. Dat hebben ze al gezegd: “Kom maar met jullie wensen, als je iets onderzocht wilt hebben.”
De bewoners hier in de wijk moeten het de afgelopen tijd zeker hebben gemerkt, dat er soms studenten bij waren op een koffieochtend, of bij de wandelgroep, die vragen stelden. We moeten bijna gaan oppassen dat het niet te veel wordt, dat bezoekers voortdurend ondervraagd worden. Al vind ik het persoonlijk alleen maar leuk, met jonge mensen werken. Ze zijn allemaal heel open en sociaal, ik ervaar ze als echte collega’s, en ik leer van ze. Al was het maar doordat ze zo handig met computers zijn.”