Blog ja-cheque #1 Walhallab Leiden
Het effect van de Ja cheque #nachtvandeleraar
De Ja cheque
‘Wat als je nu een cheque tekent voor je collega, je team, je partner, je vriend(in) met een onvoorwaardelijke ja.’ ‘Wat voor jou belangrijk is, is belangrijk voor mij’. Met deze boodschap neemt Karl Raats ons mee in zijn verhaal. Hij laat ons ervaren wat het effect is om vanuit deze grondhouding een idee van een ander te steunen en te verrijken vanuit verschillende rollen. Wat een energie komt er vrij als we op deze manier naar elkaars dromen luisteren en erin meedenken!
Walhallab in Leiden
Twee rijen voor me zit Martijn. Ik ken zijn droom. Hij wil graag een Walhallab in Leiden. Een plek waar kinderen en jongeren zichzelf mogen zijn, mogen bouwen en creëren en zichzelf en hun talenten (her-)ontdekken, juist als ze dat zo hard nodig hebben. Een veilige plek zonder labels of druk. Als beleidsmedewerker onderwijs ben ik vanuit de gemeente met hem in gesprek. Ik zie zijn passie en herken waar hij als leerkracht vastloopt in zijn wens om ontwikkeling binnen het onderwijs ruimte te geven voor ‘zijn’ kinderen zonder af te hoeven rekenen op toetsing of tijdgebrek. Vanuit de gemeente heb ik te maken met verschillende afdelingen, gebrek aan financiële middelen, voorwaarden die we stellen over de levensvatbaarheid van een initiatief of hoe een initiatief als dit zich verhoudt tot andere initiatieven in de stad en of er wel draagvlak is. Het hoort er allemaal bij en het is ook goed dat we niet op alle initiatieven zomaar ja kunnen zeggen.
Soms kom je iemand tegen en dan wou je dat je gewoon ja kon zeggen..
Eind van de avond. Ik kom Martijn weer tegen. De Ja cheque brandt in mijn zak, want ik geloof in hem en in zijn droom, maar alle stemmetjes over tegenstrijdige boodschappen vanuit de gemeente drijven boven. ‘Wat nou als hij geld vraagt dat ik niet heb of iets anders onmogelijks?’. Hoe kan ik me dan ooit aan die belofte houden. Karl had al gewaarschuwd voor die stemmetjes, dus ik besluit mijn Ja cheque toch te geven met spanning in mijn buik, dat wel. En wat er dan gebeurt….
Ontroering
Martijn is ontroerd door mijn gebaar. Hij begrijpt meteen dat ik me echt over iets heen moest zetten en alleen het geven al voelt hij als zo’n steun in de rug. Ik ervaar meteen wat het geven van een Ja cheque bij een ander doet.
Spanning
Maar dan, de volgende dag. Martijn belt me. Hij heeft er de hele nacht van wakker gelegen, maar hij weet wat hij me wil vragen. De spanning stijgt bij mij meteen natuurlijk. Oh jee, wat heb ik beloofd?
Diezelfde middag zitten we samen aan de koffie en vertelt hij mij zijn wens.
Zijn wens:
‘Kan ik een busreis organiseren met wethouder, beleidsmensen en belanghebbenden naar Walhallab in Zutphen waar het al 12 jaar draait, zodat mensen zelf kunnen ervaren wat hij bedoelt?’ Wat een opluchting. Dit kan ik! En ik vind het ook nog eens een heel goed idee. In gedachten ben ik al een heel programma aan het bedenken.
Martijn vertelt me dat hij met me mee is gaan denken. Hij realiseerde zich dat mijn gebaar ook best heel spannend is voor mij. Dus hoe kan ik ook iets hebben aan zijn wens. En wat is realiseerbaar…. En er is zomaar iets uitgekomen wat we samen kunnen organiseren. Wie had dat gedacht.
Mee in het enthousiasme
In mijn enthousiasme vertel ik het de volgende dag in het kernteam van het LEF. Daar delen ze mijn enthousiasme en willen ze meedenken om er een LEF schoolreis van te maken…..
En dat allemaal door 1 stap te doen in vertrouwen in een ander. Wow!
Hoe het verder gaat, laat ik jullie weten….
Jessica Hilhorst, beleidsmedewerker onderwijsinnovatie, gemeente Leiden
Ook jouw ervaring delen?
Wil jij ook jouw ervaring met de ja-cheque delen? Mail dan jouw verhaal aan info@hetlef.nl